妊娠紋出現的原因:

妊娠紋的主要成因是因為懷孕媽媽的肚仔會在懷孕24週時極速變大,會令到皮膚既膠原蛋白生成速度貼彈性跟唔上肚仔膨脹既速度,就會容易令皮膚纖維斷裂導致真皮層受損,變相容易形成妊娠紋。

其它成因:先天因素

遺傳基因都有機會有妊娠紋發生機會,不過妊娠紋並不是100%會遺傳,所以上一代有呢個問題,都未必一定因為遺傳而令你有妊娠紋。
順帶一提,皮膚比較白既人亦較容易有妊娠紋。

所以妊娠紋的產生因人而異,並不是每個媽媽都會出現,程度亦因人而異,不過你可以透過以下幾個因素去判斷!

妊娠紋先兆1:體重過重

媽媽體重懷孕其實有機會在短時間內極速增加,如果媽媽懷孕期間體重增加超過15公斤,妊娠紋出現機會就愈大,所以媽媽懷孕其間面要保持良好體重。

妊娠紋先兆2:皮膚有痕癢或灼痛

肚仔變大會令皮膚擴張,當妊娠紋開始出現時,皮膚大多會有痕癢或灼痛既感覺。

妊娠紋的種類:紅紋、白紋帶咩分別

妊娠紋形成初期,會帶一條條紅色或紅紫色既帶狀紋路,呢個係暫時性既疤痕,如果有呢個情況,一定要盡快去搵方法消除,因為呢個消除妊娠紋黃金時期。如果錯過消除妊娠紋既黃金時期,紅紋就會轉為白紋,因為紅紋會經過一段時間後因血管慢慢消退,變為白紋,一旦形成左後會比較難消除!

妊娠紋消除有方法!

其實消除妊娠紋並不是想像中絕望,只係大部人覺得形成左白紋就一定無得救,Simple Life Beauty會幫助各位產前產後媽媽,用一個合適既消除妊娠紋療程去幫你地,如困你有需要可以推薦你黎搵我地幫手,我地會因應你既情況設定合適方法或療程!